Candida is de afkorting van Candida Albicans, een gist die van nature in de darmen, de mond en de vagina voorkomt. Als het lichaam op de juiste manier met Candida omgaat, is er niets aan de hand en kan deze gist geen schade aanbrengen aan het lichaam. Echter, als er door omstandigheden een verandering in het lichaam plaatsvindt (bijvoorbeeld in de darmflora), dan kan het voorkomen dat de normale, natuurlijke vorm van Candida zich omzet in een gevaarlijke schimmel. En als dit eenmaal het geval is, kan deze schimmelvorm zich via het bloed verspreiden en op deze manier zorgen voor een Candida infectie. En dit is erg vervelend, want een Candida infectie kan enkele maanden tot enkele jaren leiden tot vervelende klachten.

Meer over de oorzaak van het ontstaan van een Candida infectie en de klachten die je ervaart bij een deze infectie, lees je op deze pagina. Op deze manier krijg je meer inzicht in de deze infectie en kun je deze infectie gemakkelijk herkennen.

De oorzaak van een Candida infectie

Iedereen draagt Candida mee in het lichaam, maar door de goede bacteriƫn in het lichaam kan Candida zich onder normale omstandigheden niet ontwikkelen tot een infectie. Echter, als de natuurlijke processen van het lichaam (bijvoorbeeld in de darmen) verstoord worden, is het mogelijk dat Candida zich als gist toch ontwikkelt tot een infectie. Dit komt omdat door de verstoring van het lichaam de goede bacteriƫn in het lichaam worden vernietigd, waardoor de Candida infectie niet meer in bedwang gehouden kan worden.

Er zijn enkele mogelijke oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van een verstoring in de lichaamsprocessen en dus het ontstaan van een Candida infectie. Dit betreft de volgende oorzaken:
– Langdurig gebruik van antibiotica.
– Langdurig ervaren van stress.
– Langdurig gebruik van fast food en kant-en-klaarmaaltijden: maaltijden waar veel geraffineerde koolhydraten in zitten.
– Langdurig gebruik van bepaalde medicijnen, zoals de anticonceptiepil.

Zoals je ziet, zijn er dus verschillende mogelijke oorzaken aan te wijzen voor het ontstaan van een deze infectie. Tevens is het ook mogelijk dat de infectie ontstaat door een combinatie van oorzaken, zoals langdurig gebruik van antibiotica en langdurige blootstelling aan gevoelens van stress.

De symptomen van een Candida infectie

Als je deze infectie hebt, kun je wel te maken krijgen met vijftig verschillende symptomen. Deze symptomen ervaar je niet allemaal, want de symptomen die men ervaart bij een infectie door Candida verschillen per persoon. De meest voorkomende symptomen zijn een opgeblazen gevoel, winderigheid, obstipatie, buikkrampen en anale jeuk. Daarnaast kan men bij deze infectie ook te maken krijgen met symptomen als slechte adem, prostaatklachten, blaasontsteking, pijn bij het plassen, jeuk in de lies en schimmelinfecties op de huid.