Een schimmelinfectie: waar kan het voorkomen?

Een schimmelinfectie is een infectie ergens op of in het lichaam die veroorzaakt wordt door een schimmel. Schimmels kunnen overal op de huid of zelfs in het lichaam voor een infectie zorgen, maar vooral warme, vochtige plaatsen hebben meer risico om een schimmelinfectie te ontwikkelen. Dit komt omdat schimmels eenvoudig kunnen groeien op warme en vochtige plaatsen en op deze plaatsen dus gemakkelijker een infectie kunnen veroorzaken.

Twijfel jij of je mogelijk te maken hebt met een schimmelinfectie en wil je weten waar schimmelinfecties allemaal kunnen voorkomen? Lees dan in dit artikel een korte beschrijving van lichaamsdelen waar schimmelinfecties kunnen ontwikkelen en bepaal of jij mogelijk te maken hebt met een schimmelinfectie. Ook lees je in dit artikel wat je moet doen als je een schimmelinfectie hebt, zodat je meteen actie kunt ondernemen bij het herkennen van deze aandoening.

De meest voorkomende plaatsen voor een schimmelinfectie

Zoals al eerder vermeld, komt een schimmelinfectie voornamelijk voor op warme en vochtige plaatsen van het lichaam. De meest voorkomende plaatsen waar schimmelinfecties voor kunnen komen, zijn de volgende:

  • De voeten, ook wel voetschimmel genoemd.
  • De nagels, ook wel schimmelnagels genoemd.
  • De vagina, ook wel een vaginale schimmelinfectie genoemd.
  • De darmen.
  • De gehoorgang.
  • De tepels (voornamelijk bij moeders die borstvoeding geven).
  • De mond, ook wel spruw genoemd.

Schimmelinfecties kunnen overal voorkomen, maar komen voornamelijk voor op bovenstaande plaatsen van het lichaam. De twee meest voorkomende schimmelinfecties waar je mee te maken kunt krijgen, zijn voetschimmel en vaginale schimmel.

Wat te doen bij schimmelinfectie?

Als je denkt dat je te maken hebt met een schimmelinfectie, waar dan ook op of in het lichaam, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan vervolgens onderzoeken of je inderdaad te maken hebt met een schimmelinfectie, waarna hij of zij een medicijn kan voorschrijven om de infectie te verminderen en uiteindelijk te laten verdwijnen. Doe je niets aan de infectie, dan heb je de kans dat deze infectie uiteindelijk erger wordt. De meeste infecties gaan niet vanzelf over, dus ga altijd naar de dokter als je denkt dat je met een schimmelinfectie te maken hebt.