Schimmel verwijderen

Hoe ontstaat schimmel in een woning

Schimmels in woningen worden meestal veroorzaak door te weinig ventilatie en/of verkeerd gebruik van de ‘natte’ ruimtes.
Er kan ook schimmel ontstaan in andere delen van de woning door weinig luchtcirculatie van de ruimte.

Schimmels in woningen worden veroorzaakt door de volgende elementen:

  • Vocht
  • Voedingsbodem
  • Warme stilstaande lucht

Als deze elementen gezamenlijk in een woning voorkomen kan er schimmel ontstaan.

Om te voorkomen dat er in een woning schimmel ontstaat is het belangrijk dat je een van bovenstaande elementen wegneemt. Zo kan er zich geen schimmelvorming tot stand komen. Dit kan men doen door:

  • Na het douchen een raam open zetten.
  • Geen was drogen in de badkamer, zo blijft de vocht in de badkamer hangen.
  • Zet de deur van de badkamer na het douchen open.
  • Droog de badkamer na het douchen met een (hand)doek af; denk ook aan de muren en kitranden.
  • Zet de verwarming niet aan op tijden dat je de douche niet gebruikt. Warme lucht houd namelijk de condens/vocht langer vast dan koude lucht.

Daarnaast zou je kunnen overwegen om een hygrometer aan te schaffen. Een hygrometer geeft aan wat de luchtvochtigheid in de ruimte is. Een goede luchtvochtigheid is tussen 40% en 60%. Is het boven de 60% dan weet je dat je actie moet nemen, bijvoorbeeld door een raam open te zetten. Is de luchtvochtigheid langdurig boven de 60% dan is een luchtontvochtiger aan te raden.

Het ventileren van de woning blijft hoe dan ook zeer belangrijk. Zo komt er verse lucht binnen en wordt de vervuilde lucht afgevoerd. Hierdoor hebben schimmels minder kans om zich te vormen en te verspreiden.

Schimmel verwijderen van de muur en badkamer

Schimmels komen vaak voor op de muren van vochtige ruimtes en de badkamer. Voor het bestrijden van deze schimmels in deze ruimtes is het bestrijden van vocht van essentieel belang. Het vocht is namelijk een voedingsbodem voor de schimmel.

Het is belangrijk om veel te ventileren in deze ruimtes waardoor de vervuilde lucht naar buiten kan en er verse lucht naar binnen komt. De schimmels hebben zo minder kans om zich te verspreiden. Wanneer het vochtprobleem niet wordt opgelost zullen de schimmels na enige tijd altijd terugkomen.

Schimmels kunnen gezondheidsklachten veroorzaken. Het is dan ook zeer belangrijk dat deze verwijderd worden. Schimmels mogen nooit met een droge borstel verwijderd worden. Er komen dan namelijk veel schimmeldeeltjes in de lucht. Draag tijdens het verwijderen van een schimmel altijd handschoenen en een mondkapje.

Er zijn een aantal manieren waarop schimmels van gladde oppervlakken verwijderd kunnen worden. Ook zijn er in de winkel schimmel verwijderaars te koop voor hardnekkige schimmels. Deze zijn echter niet milieuvriendelijk. Probeer daarom altijd de schimmel eerst op de volgende (milieuvriendelijke) manieren te verwijderen:

  • Los zes gram soda op in 1 liter heet water. Wrijf deze met een harde borstel over de schimmel of giet het er overheen. Daarna altijd even naspoelen met schoon water.
  • Hardnekkige schimmels kan je behandelen met bleekmiddel. Je gebruikt 25 ml bleekmiddel op 1 liter water. Met een spons dep je de schimmelplekken en laat de plek daarna opdrogen. Als na een dag de schimmel niet helemaal weg is kan je deze behandeling nog een keer proberen.

Als bovenstaande suggesties niet succesvol zijn kan je altijd een schimmel verwijderaar (bijvoorbeeld van HG) kopen in de winkel.