Heel veel mensen hebben last van een of andere allergie. Je kunt bijvoorbeeld allergisch zijn voor bepaalde voedingsmiddelen of voedingsstoffen, huidschilfers van dieren, huisstofmijtallergie of en bepaald soort stuifmeel. Een minder bekende vorm van allergie, maar daarom niet minder erg, is schimmelallergie. Hierover wordt eigenlijk maar weinig gesproken of geschreven, terwijl er toch ontzettend veel mensen last hebben van schimmelallergie. Schimmels zijn waarschijnlijk zelfs de belangrijkste veroorzaker van allergie├źn.

Wat zijn schimmels?

Schimmels zijn hele kleine micro-organismen die bestaan uit een netwerk van (schimmel-)draden (mycelium / zwamvlok), een vruchtlichaam (dat is het voortplantingsorgaan) alsmede een sporen voorraad. Deze schimmelsporen en schimmeldraden kunnen zich gewoon door de lucht verspreiden omdat ze heel klein en heel licht zijn. Mensen, maar ook dieren, kunnen deze schimmels dus heel gemakkelijk inademen.

Schimmelallergie symptomen

Niet iedereen heeft gelijk last als ze schimmeldraden of schimmelsporen inademen. Sommigen krijgen er zelfs helemaal nooit last van. Bij diegenen die er gevoelig voor zijn kunnen deze schimmels echter verregaande allergische klachten tot gevolg hebben. Dit kan zich onder andere uiten in:

  • kriebel of jeuk,
  • benauwdheid en overige ademhalingsproblemen,
  • irritatie van zowel de huid als de slijmvliezen,
  • rode en vlekkerige huid.

Heb je last van schimmelallergie, dan kun je hierdoor zelfs heel erg ziek worden.

Waar zijn die schimmels?

Schimmels kunnen eigenlijk overal voorkomen, zowel in als buiten het huis. Dit zijn overigens wel verschillende soorten schimmels.

Schimmels binnenshuis

Dit zijn schimmels die alleen binnenshuis groeien. Dat betekent niet alleen in een huis, maar overal binnen, dus ook in een schuur, garage, loods, bedrijf of wat dan ook. Overal waar het donder, vochtig en lekker warm is gedijen deze schimmels goed. Vooral in een bedompte kelder, een vochtige en broeierige wasruimte en muren en vloeren waar een lekkage is geweest en waardoor het nat en vochtig is. Vooral in de lente en in de herfst gedijen deze schimmels goed.

Schimmels buitenshuis

Dit zijn schimmels die overal buiten kunnen groeien, en dan met name in rottende plantenresten, rotte bladeren, takken, boomschors en ook tuinaarde.

Medicijnen als behandeling

Zoals bij andere allergie├źn zoals bijvoorbeeld hooikoorts speelt histamine ook bij deze vorm van allergie een grote rol. Om de symptomen te verminderen worden medicijnen zoals antihistaminica geadviseerd. Deze allergietabletten stoppen de aanmaak van histamine waardoor je (tijdelijk) geen klachten hebt. Een bekende anti allergie medicijn die bij de meeste goed werkt is cetirizine. Meer informatie over cetirizine en de werking lees de cetirizine pagina.