De klachten van een schimmelallergie of hooikoorts kunnen vaak als zeer vervelend worden ervaren en je belemmeren in het uitvoeren van de dagelijkse taken. Daarbij spelen dergelijke klachten soms spontaan op, waardoor het voor een huisarts lastig is om hier een goede medicatie voor uit te schrijven of om de aard van de allergie überhaupt te kunnen achterhalen. Een goede oplossing om van je klachten af te komen is in dit geval het cetirizine, een medicijn wat zonder recept te koop is bij de meeste drogisterijen en apotheken. Cetirizine is een anti-allergiemedicijn, wat de klachten van een allergie of hooikoorts flink kan verminderen. Het voornaamste voordeel aan cetirizine is de snelle werking, klachten nemen al na een half uur af, en de lange werking. Vaak blijft cetirizine tot een dag na de inname werken.

Cetirizine gebruiken tegen schimmelallergie klachten

Hoewel cetirizine verkrijgbaar is zonder recept, is het van groot belang om voor het gebruik eerst de bijsluiter te lezen. Vrouwen die zwanger zijn, mogen cetirizine bijvoorbeeld alleen gebruik na advies van een huisarts en ook voor mensen met het syndroom van Sjögren is een adviesgesprek vooraf sterk aan te raden. Tevens is het makkelijker om bijwerkingen te herkennen, als je de bijsluiten van cetirizine voor het innemen hebt gelezen.

Het is afhankelijk van de aard van de klachten, hoe vaak je cetirizine moet gebruiken. Wanneer je erge last hebt van allergieklachten of hooikoorts, kun je cetirizine iedere dag innemen. Het nadeel is echter dat het een suf en slaperig gevoel met zich mee kan brengen, waardoor het medicijn je kan belemmeren op school of op je werk. Wanneer je dus maar af en toe last hebt van hooikoorts of een allergie, is het beter om het medicijn alleen in die situaties te gebruiken.

Bijwerkingen van cetirizine

Zoals al eerder in dit artikel is aangehaald, kan cetirizine een slaperig en duf gevoel met zich meebrengen. Dit speelt zeker op in de beginfase van het gebruik van dit medicijn en kan worden tegengegaan door het medicijn bijvoorbeeld in de avond te gebruiken. Vaak zal het slaperige gevoel afnemen, naarmate het medicijn langer gebruikt wordt. Andere bijwerkingen van cetirizine zijn onder meer hoofdpijn, duizeligheid en een droge mond, keel of neus. Dit is het gevolg van het remmen van de productie van speeksel en traanvocht in het lichaam. Door veel te drinken en bijvoorbeeld kauwgom te nemen, kan de speekselproductie worden gestimuleerd tijdens het gebruik van cetirizine.