Voetschimmel, wat is dit precies? Het antwoord op deze vraag is eigenlijk zeer eenvoudig. Voetschimmel is een infectie van de huid op de voeten en dan vooral tussen de tenen. De schimmel leeft op de bovenste laag van de huid, die we de hoornlaag noemen. Pakweg 1 op de 5 Nederlanders heeft last van voetschimmel. Het wordt ook wel zwemmerseczeem of badschimmel genoemd. Zwemmerseczeem brengt wel wat verwarring met zich mee, aangezien het geen eczeem is. Als de schimmel op de nagel zit, dan noemen we het een schimmelnagel.

Hoe kom je aan voetschimmel?

Schimmels komen eigenlijk overal wel voor, dus je voeten komen er eigenlijk regelmatig mee in aanraking. Toch is het niet zo dat je bij iedere keer dat je voeten in aanraking met schimmels komen, je ook voetschimmel krijgt. Pas wanneer de schimmel een plekje heeft gevonden waar hij het huis binnen kan dringen, kan er een infectie uit voortkomen en kunnen we over voetschimmel praten.

Schimmels, dus ook voetschimmels, leven graag in een vochtige en warme omgeving. De warmte en het vocht zorgen ervoor dat je voeten week worden, waardoor de schimmel zijn kans schoon ziet om de huid binnen te kunnen dringen om zo een infectie te kunnen veroorzaken, Op die manier kom je dus aan voetschimmel. Maar ook het regelmatig wassen van je voeten met zeep kan hiervoor zorgen. Dit komt doordat je met de zeep de natuurlijke beschermlaag van je voeten aan het wegwassen bent.

Wat zijn de symptomen van voetschimmel?

Voetschimmel zit vooral tussen je tenen, maar kan op iedere plek van je voeten ontstaan. De symptomen van voetschimmel zijn:

  • Witte schilfering, vooral tussen de vierde en de vijfde teen
  • Jeukende blaasjes. De blaasjes veranderen langzamerhand in bruine vlekjes of korstjes, wanneer de huid af zal schilferen, Dit komt vooral onder de voetzool voor
  • Roodheid van de huid met schilfering
  • Gele verkleuring en ook verbrokkeling van de nagels, wat men ook wel schimmelnagels noemt

Hoe behandel je voetschimmel?

Voetschimmel is te behandelen. Je kunt het beste een bezoek aan je huisarts brengen wanneer:

  • De schimmel na twee weken met zalf smeren nog steeds aanwezig is
  • Je veel last van de voetschimmel hebt
  • Er pus uit de voetschimmelplekken komt of als de huid warm, rood en ook pijnlijk gaat worden
  • De schimmel zich verder dan alleen de voet en/of de nagel gaat uitbreiden

In zulke gevallen kan de huisarts je capsules of tabletten voorschrijven die je dan moet slikken. Op deze wijze wordt de schimmel systemisch (door het hele lichaam) aangepakt. Deze manier van voetschimmel behandelen zal zo ongeveer 2 maanden in beslag nemen.